Actueel

Cursusdata winterseizoen 2018-2019


Beste ontvangers van dit bericht,

Zoals in de seizoensconvocatie reeds aangekondigd, kunnen wij nu onze plannen presenteren voor de Gilde avonden en de Gilde praktijkdagen in het komende seizoen.
Zoals reeds gesteld zijn deze bedoeld voor iedereen, dus voor Leden in Opleiding, Gediplomeerde Leden, Instructeurs en Gidsen. Alle avonden zullen worden gehouden in het Hendrikhuis te 's Heer Hendrikskinderen, starten om 19.30 en eindigen in principe om 22.00.
De praktijkdagen worden op locatie opgezet.

Het volgende schema ligt nu voor:
Woensdag 24 oktober 2018 - Wieksystemen
De theorie achter de praktijk: Hoe wordt de kracht van de wind omgezet in vermogen. Welke wieksystemen bestaan er, hoe zijn ze opgebouwd en welke verbeteringen werden bedacht.
Woensdag 21 november 2018 - Het weer (Deel 1)
Wat is weer eigenlijk, hoe ontstaat het, hoe verandert het en hoe snel kan dat gaan.
Woensdag 28 november 2018 - Het Weer (Deel 2)
Het weer van alledag, wat kan de bewolking je vertellen. Hoe maak je een weersverwachting.
Woensdag 16 januari 2019 - De vang
Een veel besproken en zeer belangrijk onderdeel in een molen. Hoe werkt het precies, hoe dient de vang afgesteld te staan en wat kan er fout gaan.
Woensdag 6 februari 2019 - De Poldermolen
Wat is de functie van een poldermolen en hoe wordt ermee gewerkt. Hoe is een wipmolen opgebouwd en hoe verschilt deze van bv een standerdmolen.
Woensdag 27 februari 2019 - Industriemolens
Het molenbedrijf was en is een industrieel bedrijf. Wat is nog meer mogelijk met aandrijving door de wind, en welke speciale molens en inrichtingen zijn daarvoor ontwikkeld.
Zaterdag 9 maart 2019 - Praktijkdag
We beginnen om 9.30 uur op de molen van Aagtekerke, daar behandelen we het Staande Werk en bekijken in de praktijk de opbouw van een 6-kante en een 8-kante romp, alsmede de verschillen. In de middag verleggen we onze aandacht naar molen De Lelie in Koudekerke, waar we het pelproces onder de loep zullen nemen. Vanzelfsprekend hopen we op flink wat wind, want dat hebben we nodig bij het pellen.
Woensdag 27 maart 2019 - Het Gaand Werk
Alles wat beweegt in een windmolen valt onder de noemer Gaand Werk, daar is heel wat over te vertellen. Zeer interessant om te zien hoe al die delen op elkaar zijn afgestemd en op elkaar passen.
Zaterdag 30 maart 2019 - Praktijkdag
We zijn te gast op molen De Vijf Gebroeders te Heinkenszand, waar we in de morgen een presentatie over 'Molenbehoud' zullen krijgen door een man uit de praktijk van de monumentenwacht. Een breed begrip, zaken waar we aandacht voor moeten hebben in de praktijk, en de acties die we kunnen nemen om onnodige schade en problemen te voorkomen. Na de lunch zullen we aandacht besteden aan wat knoop- en splitswerk. Handig om zelf te kunnen, zodat je een probleem snel kunt oplossen of repareren. Ook zullen we aandacht besteden aan het gebruik van 'Valbeveiliging'. Hoe zit zo'n tuig in elkaar en hoe werk je daar veilig mee.

We hopen op brede belangstelling voor onze plannen.
Meldt u svp aan bij de secretaris als u mee wilt doen.

Graag tot ziens.
Met vriendelijke groeten namens het afdelingsbestuur,
Ad Oele / Secretaris

Sint Maartensdijk 'De Nijverheid'
Actueel

Pagina 1 van 12  > >>

Beste molenliefhebbers,

Het bestuur van vereniging De Zeeuwse Molen heeft, op advies van de overheid, besloten om de algemene ledenvergadering van vrijdag 27 maart 2020 niet door te laten gaan. Ook het Heer Hendrikhuis, waar onze vergadering gehouden zou worden, is voorlopig gesloten. Graag zien we u komend najaar terug op onze najaarsvergadering!